Vad kostar en felrekrytering?

En felrekrytering kan bli kostsamt, men hur kostsam kan den egentligen bli och hur stor skada tar organisationen?
Definitionen av en felrekrytering är kort och gott när den anställde, oavsett bransch inte möter uppsatta mål. Orsakerna till att det ibland går fel kan vara många. Varken den anställde eller organisationen kan inte de flesta fall inte förutse vad som kan hända eller varför det gick fel.
Vad kostar en rekrytering?
De uppskattade kostnaderna för en rekrytering skiljer sig ganska mycket åt. Enligt litteraturen kan kostnaderna variera mellan 250 000 och 1 Mkr.
Det gäller att skilja på dolda och faktiska kostnader vid en rekrytering. De dolda kostnaderna innefattar hela rekryteringsprocessen, vilket kan betyda förlorad arbetstid och leda till förlorade affärsmöjligheter.
Så undviker du en felrekrytering – och så kan du minska kostnaderna det innebär
För att minska antalet felrekryteringar är det av oerhört viktigt att lägga ner tid på hela rekryteringsprocessen, inte minst själva förarbetet. Genomarbetade kravprofiler, arbetsbeskrivningar, samt kompetensbaserade intervjuer i flera steg är en god start för att landa i ett lyckat resultat.
Man har som rekryterare mycket att vinna på att göra analysen rätt från början och tidigt kunna identifiera styrkor och svagheter hos kandidaten.
Som vi pratat om i tidigare artikel skulle vi inte rekommendera att fatta beslut baserat på magkänsla. Många gånger förlitar man sig på traditionella rekryteringsprocesser eller den egna magkänslan och missar att titta på organisationens faktiska behov, dess kultur och sammansättning. Något som kan leda till dyra felrekryteringar.
Att i stället utgå från en kompetensbaserad rekryteringsmetod ökar sannolikheten för att välja den kandidat som har stört chans att lyckas i rollen. Kompetensbaserad rekrytering är en strukturerad rekryteringsmetod som fokuserar på den kompetens som är nödvändig för en specifik roll. Varje kandidat bedöms utifrån sina kunskaper, färdigheter och förmågor. Rekryteringsbesluten baseras på relevanta kompetenser, utan att väga in kandidatens ålder eller kön, etnicitet, fritidsintressen eller liknande.
Involvera framtida kollegor
Att i ett tidigt skede ge kandidaten möjlighet att interagera med framtida kollegor – de som ska bli dennes nya team, är ofta positivt. Förutom rätt kompetenser, rent kunskapsmässigt, är det även viktigt att kandidaten ser sig trivas i företagskulturen.
Erfarenhet väger tungt
Att låta vem som helst leda en rekryteringsprocess är heller inte att rekommendera, då det snabbt kan leda till en felrekrytering.
Det kan många gånger tyckas kostsamt att anlita ett externt rekryteringsföretag. Vad som är viktigt att påminnas om är att detta i de flesta fall är en kostnadseffektiv åtgärd jämfört med potentiellt långsiktiga kostnader som kommer med att hantera rekryteringen internt.
Behöver du hjälp med din nästa rekrytering?
Det är en konst att rekrytera och det tar tid! Har du inte möjlighet att genomföra processen internt, be om hjälp.
På Commute arbetar vi alltid utifrån modellen kompetensbaserad rekrytering. Det innebär att vi lägger stort engagemang vid de analyser och det förarbete som krävs för att kunna skapa en träffsäker kravprofil. I en kompetensbaserad rekryteringsprocess är det behovsanalysen och kravprofilen som står i centrum.
Tillsammans med dig som beställare ringar vi in verksamhetens behov och vilka kompetenser som krävs för att organisationen ska nå sina affärsmål.
Läs här om hur en rekryteringsprocess kan gå till genom Commute eller kontakta oss direkt så berättar vi mer!