Intern vs. extern rekrytering
En ledig tjänst ska tillsättas. Inom organisationen står ni inför två val – att rekrytera internt eller externt.
Att rekrytera kandidater inom organisationen, det vill säga internt, har vissa fördelar. Att rekrytera utanför organisationen, det vill säga externt, har andra fördelar.
Givetvis finns det både för och nackdelar med både intern och extern rekrytering. Nedan listar vi några och hoppas att det kan hjälpa dig i valet av intern eller extern rekrytering.
Intern rekrytering
Låt oss börja med intern rekrytering som inom många organisationer ses som den vanligaste vägen att gå. Vid intern rekrytering letar man efter kandidater till en tjänst inom företaget, vilket många gånger ses som positivt hos de anställda som vill utvecklas i nya befattningar inom organisationen. Att rekrytera internt ses även mer kostnads- och tidseffektivt än att rekrytera externt.
Kostnadseffektivt
Tittar vi på intern rekrytering kan man direkt ta bort kostnaderna dels för annonsering, dels för en eventuell rekryteringsbyrå.
Tidseffektivt
Tittar vi vidare på tidsåtgången i de två olika alternativen ses internrekrytering som en mer effektiv process än extern rekrytering. Vid intern rekrytering tar man lätt bort onödig tid som annars skulle läggas på annonsering, tid för genomförandet av intervjuer mer flertalet kandidater i olika steg, tid för diverse kunskaps-och personlighetstest, bakgrundskontroller samt referenstagning.
Employer Branding
Idag pratas det mer än någonsin om vikten av employer branding. Intern karriärutveckling och rörlighet är fördelaktigt för företaget och dess anställda, vilket även bidrar positivt till företagets employer branding. Att som anställd bli befordrad och kunna utvecklas inom organisationen kan kännas som ett välkommet lyft – vilket ofta gör att man blir mer dedikerad sin arbetsgivare och höjer arbetsmoralen.
Baksidan av myntet myntet
Interna konflikter
Att rekrytera internt har även en baksida. När en tjänst ska tillsättas internt inom organisationen kan det störa dynamiken i en arbetsgrupp. Sådana tillfällen kan till exempel vara om en medarbetare befordras från kollega till chef eller att två eller flera medarbetare samtliga sökt tjänsten som ska tillsättas.
Extern rekrytering
Låt oss gå vidare till extern rekrytering, som innebär att man letar efter kandidater utanför organisationen. Den här typen av rekrytering blir vanligare när man söker spetskompetens eller rekryterar till seniora positioner.
Fördelarna är många när det handlar om att leta efter kandidater utanför organisationen. Att få in nya talanger med ett (kanske) annorlunda synsätt, nya idéer och ny energi är i de flesta fall välkomna.
Dyrt och tidskrävande eller effektivt och tidsbesparande?
Då man väljer att rekrytera externt blir prislappen ofta högre än vid intern rekrytering. är ofta mycket dyrare än att rekrytera internt. I många fall tar man hjälp av en rekryteringsbyrå vid extern rekrytering vilket ökar kostnaderna avsevärt – men det sparar också tid för det rekryterande företaget. Man kan låta ett rekryteringsföretag helt och håller ta hand om hela rekryteringsprocessen.
Ett rekryteringsföretag med specialistkunskap inom det rekryterande området kan bidra med otrolig kunskap och på så sätt minska risken för eventuella felrekryteringar – vilket även det kan bli en kostsam historia.
Tidsbrist ses idag som den största orsaken till att rekryterande chefer väljer att ta in specialistkunskap i form av en rekryteringsbyrå. Rekrytering är en tidskrävande process, och ska så vara. Att stressa igenom en sådan viktig process kan leda till ett mindre bra rekryteringsbeslut som i slutändan kan påverka företagets ekonomi negativt.
Den faktiska utmaningen för den rekryterande chefen handlar då om att hitta rätt kandidat till rätt position så smidigt och tidseffektivt som möjligt.
På Commute ser vi till hela processen och levererar skräddarsydda rekryteringslösningar utifrån det rekryterande företagets specifika behov. Vi sköter hela processen – från start till mål. Från behovsanalys och kravprofil till annonsering, urval, intervjuer, referenstagning samt arbetsprover om så önskas.
Vi besitter erfarenheten, kontaktnäten och verktygen för att hitta de bäst lämpade kandidaterna. Den stora fördelen är att det rekryterande företaget kan fokusera på den egna kärnverksamheten under hela rekryteringsprocessen.
Med det sagt..
Olika roller kräver olika resurser och kan behöva tillsättas enligt olika metoder. Viktigast är ändå att känna in den egna verksamhetens behov och därefter besluta hur du väljer att kompetenssäkra ditt team.
På Commute hjälper stora som små företag att bygga sin marknadsavdelning med specialistkompetens och ledarskap. Vi drivs av det personliga mötet och att få företag att växa genom rätt kompetens till rätt position.
Söker du ny medarbetare? Läs mer hur vi kan hjälpa till att kompetenssäkra ditt marknadsteam eller hör av dig direkt till oss på info@commute.se